De vergeten bril...

De vergeten bril…
 
Afgelopen week verzorgde ik een uitvaart waar de  kinderen de kist van hun overleden moeder afsloten. Samen legden ze het deksel op de kist en draaiden schroeven vast.
Moeder droeg altijd een bril die voor het sluiten van de kist werd afgedaan. Wegens het crematieproces mag de bril niet mee. We leggen de bril op een tafeltje in het uitvaartcentrum.

Samen dragen we hun moeder uit en begeleiden haar naar het crematorium waar we haar leven gedenken. Door te luisteren naar muziek, samen naar de foto’s van vroeger en nu te kijken op schermen en we halen herinneringen op uit haar leven.
Mensen worden uitgenodigd voor een kopje koffie en iedereen gaat weer zijn of haar eigen weg. Niemand denkt op dat moment meer aan de bril…
De volgende dag krijg ik een berichtje van de zoon dat de bril van moeder nog in het uitvaartcentrum moet liggen.  Inderdaad, die zijn we vergeten.
 
Tweede leven
Hij komt zelf met het voorstel om de bril aan iemand te geven die hem nodig heeft. Een mooie gedachte.  Wat veel mensen niet weten is dat ook brillen een tweede leven kunnen hebben. Er zijn in Nederland een aantal plekken waar je de oude (lees) bril in kunt leveren. Om er veel arme mensen mee te helpen. Het doneren van de oude bril kan het leven van iemand anders beter maken.

Goed doel
Oude brillen inleveren in Nederland voor een goed doel kan bij een aantal opticiens en wereldwijde non-profitorganisaties.
Zodra je de bril hebt gedoneerd, zal de organisatie de bril beoordelen, schoonmaken en eventueel repareren. De oude bril wordt dan gekoppeld aan iemand die hem nodig heeft. Over de hele wereld of in uw buurt.
 
Het heeft ook mij weer aan het denken gezet. Laten we vooral niet uit het oog verliezen hoeveel mensen we, met een bril, die anders in de container verdwijnt, hiermee nog kunnen helpen!
 
Gerry Leferink